We ontdekken verre sterren. We brengen het maanlandschap in kaart en we verkennen met Google Maps de bodem van oceanen. Maar het bodemleven op aarde beginnen we net pas te kennen.

De bodem waarop we lopen en waar we van leven is een ongelooflijk complex systeem van mineralen, bacterien, schimmels en …. zuren.

De zuurgraad van de bodem is bepalend voor het type voedsel wat groeit en bloeit of juist niet opkomt. Sommige planten vinden een zure bodem heerlijk, terwijl ander groen het liefst een minder zure grond heeft.

De zuurgraad wordt gemeten in PH waarden. Hoe hoger de waarde hoe zuurder de grond. Toen ik mijn voedselbos startte was de zuurgraad 4,0. Dat is heel zuur! Door anders met de bodem om te gaan, de diversiteit van beplanting toe te laten nemen is de zuurgraad behoorlijk veranderd.

Ik kan je helpen te werken met de zuurgraad van de bodem. Door gebruik te maken van de zuurgraad die er is en beplanting aan te passen of door middel van beplanting te zorgen voor een andere zuurgraad.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *